Membran – den usynlige helten på badet
Uten membran risikerer du alvorlige lekkasjer på badet.
Et tema som ofte dukker opp når man pusser opp badet er membran, og hvorvidt badet er tett eller ikke. Oppmerksomheten er velfortjent – membran er den usynlige helten på badet som gjør badet tett.
Membran bør ikke være en salderingspost på oppussingsbudsjettet. Det er viktig at membranen du går for er godkjent av SINTEF eller andre uavhengige miljøer. Dessuten er det viktig at du setter fagfolk på jobben, og at du får dokumentasjon for det som har blitt gjort når arbeidet er ferdig. Hvorfor det er viktig, kommer vi tilbake til litt senere.
Hva er membran?
Membran er en elastisk hinne laget av plastmateriale som sikrer mot vanngjennomslag i gulv og vegger. Tradisjonelt har membran vært en masse som smøres på gulvet omtrent på samme måte som man smører sement, men de siste årene har det kommet alternativer til smøremembranen som er lettere å håndtere.
Grunnen til at membran er så viktig, er at flisene du legger på badet ikke er hundre prosent vanntette. Derfor må det ligge noe under flisene som man kan være helt sikker på at er vanntett, og det er her membranen kommer inn i bildet.
I tillegg til at materialet må være grundig testet, er det viktig å ikke spare på kruttet når du legger membran. En tommelfingerregel er at man skal bruke mellom 1 og 2 kilo membran per kvadratmeter. Dekket med membran på gulvet bør være minst fem centimeter.
Les også: Rørfornying – nye rør billig effektivt
Ulike typer membran
Membran er en elastisk hinne laget av plastmateriale som sikrer mot vanngjennomslag i gulv og vegger. Tradisjonelt har membran vært en masse som smøres på gulvet omtrent på samme måte som man smører sement, men de siste årene har det kommet alternativer til smøremembranen som er lettere å håndtere.
I hovedsak er det membranduk og membranplater som er det nye tilskuddet i membranfamilien. Kort fortalt gjør begge disse typene den samme jobben, men membranduken er nok den enkleste å montere for «vanlige» uten håndverksutdannelse. Membranplater må ofte varmebehandles i skjøtene, mens en membranduk har et eget skjøtesystem som gjør det langt enklere å tette glipene som kan oppstå mellom skjøter.
Skal du gjøre arbeidet selv anbefales med andre ord membranduk, ettersom det sikrer deg mot vanlige «amatørfeil», som å smøre for tynt lag med smøremembran og ikke skjøte membranplatene på en riktig måte.
Hvordan legge membran?
Når man skal legge membran, er det først og fremst viktig at underlaget du skal legge membranen på er tørt og grundig rengjort på forhånd – uavhengig av om det er smøremembran eller de mer moderne membrantypene du benytter deg av. Helt nederst mot gulvet legger man en fuktsperre, eller «primer» som det heter på fagspråket.
Les også: Så mye koster det å pusse opp badet
Dessuten er det viktig at alle overganger mellom vegg og gulv er helt tette – her kan man bruke tettebånd for å sikre mot sprekker på slike kritiske områder. Det finnes også såkalte rørmansjetter, som man kan påføre rundt alle rørgjennomganger.
Ellers er det som nevnt viktig å legge nok membran, og være sikker på at alle eventuelle gliper er helt tette.
Les også: Slik velger du riktig rørlegger
Hvor mye koster membran?
Som nevnt er det ikke membranen du skal spare penger på når du pusser opp badet. Prisforskjellen mellom de billigste typene med varierende kvalitet og de dyreste typene med dokumentert høy kvalitet er ikke nødvendigvis så stor per kvadratmeter, men dersom membranen skulle punktere som følge av dårlig kvalitet er kostnadene og konsekvensene langt større enn denne prisdifferansen.
15 kilo smøremembrembran koster fort over 1000 kroner, men det holder altså til minst 5 kvadratmeter.
Kan man legge membran selv?
Selv om de aller fleste vil anbefale å sette fagfolk på jobben når det kommer til legging av membran, er det ikke lovpålagt at profesjonelle skal gjøre jobben. Det du imidlertid må ha i bakhodet, er at det er viktig å ha skikkelig dokumentasjon av arbeidet. Denne dokumentasjonen skal inngå i FDV-dokumentasjonen, som er samledokumentasjonen for alt arbeid som har blitt gjort i en bolig.
Les også: Slik fikser du tette rør
Grunnen til at denne dokumentasjonen er så viktig, er fordi den er en essensiell del av både takseringen av boligen og eventuelt også beslutningsgrunnlaget til de som kan være interessert i å kjøpe boligen din. Med andre ord er dokumentasjonen av arbeidet på badet svært verdifull, og du bør vurdere kostnadene av å sette profesjonelle på jobben opp mot verdien det kan ha i forbindelse med et boligsalg. Dokumentasjon fra et velrenommert og profesjonelt firma vil alltid være mer attraktivt for en boligkjøper enn om baderommet har vært et «hobbyprosjekt» for den forrige boligeieren.
Hva gjør man med baderomsmøbler?
Hvis man er noenlunde handy kan det å montere baderomsmøblene være en fin måte å få ned totalkostnaden av oppussingen på. Med tanke på membranen er det likevel en god del fallgruver som ufaglærte kan gå i. Membranen, spesielt når den er «fersk», kan punktere dersom man er uforsiktig i forbindelse med montering av baderomsmøbler – spesielt om noe skal festes til gulvet, eller når man skal sette tunge gjenstander ned på gulvet. Om du er usikker på hvordan du skal håndtere dette, kan det nok være lurt å overlate også denne delen av arbeidet til profesjonelle.