Finn rørlegger til

Bilde av en rørlegger som monterer en vannlås på et bad

6 tips for å velge riktig rørlegger

Derfor bør du følge disse 6 tipsene før du velger rørlegger.

Bilde av Anna Nguyen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 28.09.2022
Innhold

  1. Lag tydelig oppdragsbeskrivelse
  2. Få flere tilbud
  3. Undersøk aktørene og referansene
  4. Ha tålmodighet
  5. Skriv en tydelig kontrakt
  6. Gjør det redelig og ikke betal på forskudd

Det kan føles tungt å finne en dyktig rørlegger når du først trenger det. Likevel er det viktig å bruke litt tid på avgjørelsen.

Velger du feil rørlegger risikerer du å betale dyrt for en jobb under forskriftsmessig standard, eller i verste fall et arbeid som ikke blir ferdigstilt.

For å hjelpe deg å finne rett rørlegger til ditt prosjekt, har vi satt sammen denne listen med seks tips som gjør valget lettere.

1. Lag tydelig oppdragsbeskrivelse

Skriv en klar og tydelig oppdragsbeskrivelse når du skal finne rørlegger. Gi en detaljert forklaring på hva jobben går ut på, mål på området der jobben skal utføres, og legg ved bilder. Gi også en tidsramme for arbeidet, og avklar om du ønsker arbeidet utført i henhold til våtromsnormen da dette ikke er pålagt.

2. Få flere tilbud

Forbrukerrådet anbefaler å ta kontakt med flere rørleggere, slik at du kan sammenligne flere tilbud. Du mottar et mer presist tilbud om du ber rørleggeren på befaring. Da kan du også enklere avklare pris og eventuelle kostnader.

For å gjøre sammenligningen er det en god idé å be om skriftlige tilbud. Da blir tilbudene enklere å sette opp mot hverandre.

3. Undersøk aktørene og referansene

Etter du har fått tilbud fra ulike aktører bør du undersøke for å bekrefte at de er pålitelige.

Det er alltid lurt å få referanser fra tidligere kunder. Da får du får et mer helhetlig inntrykk av selskapet. Søker du på internett bør du ta referansene med en klype salt, siden det er vanskelig å vite om de er skrevet av ekte kunder.

skjermdump av våtromsregisteret fra Fagråd for våtrom
GODKJENT VÅTROMSBEDRIFT: Se om rørleggerbedriften er en godkjent våtromsbedrift. (Faksimile: Ffv.no).

4. Ha tålmodighet

Naturligvis vil man komme i gang med prosjektet snarest mulig. Likevel er det lurt å være tålmodig når det gjelder håndverkere.

Det er ofte et kvalitetstegn at selskapet har mange kunder og svarer tregt på henvendelser. Ha derfor litt is i magen, vær nøye med undersøkelsene og husk at en godt utført jobb er viktigere enn at det skjer raskt.

5. Skriv en tydelig kontrakt

Skriv en klar og tydelig kontrakt når du har valgt deg ut en rørlegger. Rørleggertjenester går under håndverkertjenesteloven, som betyr at du som forbruker opptil 5 års garanti. Har du en skriftlig kontrakt, er det lettere å dokumentere garantien.

Kontrakten bør inneholde disse punktene:

  • Hva som skal utføres og sluttresultat
  • Dato for oppstart og ferdigstillelse
  • Pris inkludert moms
  • Betalingsbetingelser
  • Kriterier som f.eks. arbeid iht. våtromsnormen

Bruk Forbrukerrådets kontraktsmal for håndverkere

6. Gjør det redelig og ikke betal på forskudd

Når du trenger en jobb utført, bør du bruke pålitelige selskaper. Ikke fall for fristelsen med å spare litt på å gjøre det «svart». Da står du både uten garanti og annen juridisk beskyttelse om noe skulle gå galt. Forsikringsselskapet vil dessuten være mindre hjelpsomme om du ikke har dokumentasjon på jobben.

Du bør også passe på at jobben er ferdig før du betaler. Skulle det oppstå en tvist vil dokumenter, som kontrakt eller kvittering med bedriftens organisasjonsnummer og pris inkludert moms, gi deg juridisk beskyttelse og garanti.

Totalleverandør eller ordne selv?

Avhengig av hvor stort prosjektet ditt er, kan det være nødvendig å involvere flere håndverkere og leverandører.

Dette kan du enten ordne selv, eller velge en rørlegger som også kan være totalleverandør for prosjektet. Ønsker du en enkel prosess bør du velge en totalleverandør, men du har mer valgfrihet om du ordner det selv.

Be om DDV-instruks etter rørleggeren er ferdig

Etter alt arbeidet er ferdigstilt, bør du passe på å få dokumentasjon på arbeidet som er utført. Dersom du skal selge er det spesielt viktig å opplyse om hva slags arbeid som er gjort, hvem som utførte det og hva slags standard det er gjort etter.

Spør om DDV-instruks fra rørleggeren. DDV-instruksen sier hva slags utstyr og løsninger som er valgt, og gir informasjon om vedlikehold.

Som et supplement til fysiske papirer, kan du lagre dokumentasjon digitalt i boligmappa. Da kan informasjonen enkelt gis videre ved eierskifte uten at du selv må holde orden på alle papirene.

Gjør det enkelt med anbudstjenesten vår

Synes du det er en omfattende prosess å undersøke rørleggere og finne potensielle leverandører, kan du bruke anbudstjenesten vår.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet vårt med informasjon om prosjektet ditt og hva du trenger hjelp til, og sende inn. Da setter vi deg i kontakt med flere dyktige rørleggere som vil hjelpe deg med prosjektet ditt.

Så kan du enkelt sjekke opp referanser, invitere på befaring, og velge tilbudet eller rørleggeren du liker best.

Fyll ut skjemaet nå!