Finn rørlegger til

Bilde av en rørlegger som monterer en vannlås på et bad

Slik velger du riktig rørlegger

Slik finner du den beste og billigste rørleggeren til jobben.

Bilde avGjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert:16.08.2022 17:11

Selv om det kan føles tungt å finne en dyktig rørlegger når du trenger det, er det viktig å bruke litt tid på å ta en veloverveid avgjørelse. Velger du feil rørlegger risikerer du å betale dyrt for en jobb under forskriftsmessig standard, eller i verste fall et arbeid som ikke blir ferdigstilt.

For å hjelpe deg å finne rett rørlegger til ditt prosjekt har vi derfor satt sammen denne listen med 6 tips som gjør valget lettere.

6 tips til hvordan du velger rett rørlegger

1. Lag en tydelig oppdragsbeskrivelse

Det første du bør gjøre når du skal finne en rørlegger er å skrive en klar og tydelig oppdragsbeskrivelse.

Gi en detaljert forklaring på hva jobben går ut på, og ta mål av områdene det gjelder for å gi et bedre perspektiv til rørleggerne. I tillegg til dette bør du også gi en tidsramme for arbeidet, og avklare om du ønsker arbeidet utført i henhold til våtromsnormen.

2. Få flere tilbud

Når du har skrevet oppdragsbeskrivelsen bør du finne og ta kontakt med flere rørleggere for å få flere sammenlignbare tilbud. For å få et mer presist tilbud kan det også være lurt å invitere de ulike selskapene på befaring.

For å gjøre sammenligningen er det som regel en god idé å be om skriftlige tilbud. Da blir tilbudene enklere å sette opp mot hverandre.

3. Undersøk aktørene og referansene

Når du har fått tilbud fra de ulike aktørene bør du gjøre litt undersøkelser for å bekrefte at de er pålitelige.

  • Er selskapet registrert i Brønnøysundregistrene, og har de trygg økonomi?
  • Har selskapet «sentral godkjenning» fra Direktoratet for byggkvalitet?
  • Ønsker du å følge våtromsnormen bør du sjekke at de er en «godkjent våtromsbedrift»

I tillegg til å sjekke det formelle er det alltid lurt å få referanser fra tidligere kunder. Da får du får et mer helhetlig inntrykk av selskapet.

4. Ha tålmodighet

Som regel vil man komme i gang med prosjektet snarest mulig, men når det kommer til håndverkere er det alltid lurt å være tålmodig.

Ikke glem at det ofte er et kvalitetstegn at selskapet har mange kunder og svarer tregt på henvendelser. Ha derfor litt is i magen, vær nøye med undersøkelsene og husk at en godt utført jobb er viktigere enn at det skjer raskt.

5. Skriv en tydelig kontrakt

Når du endelig har valgt en rørlegger til jobben er det viktig å skrive en klar og tydelig kontrakt. Denne burde inkludere pris, oppstartsdato, fremdriftsplan med dato for ferdigstillelse, betalingsbetingelser og kriterier som arbeid i henhold til Byggebransjens våtromsnorm.

Å skrive en god kontrakt er en kunst, men heldigvis finnes det utallige kontraksmaler som kan være gode utganspunkt å bruke.

Bruk Forbrukerrådets kontraktsmal for håndverkere

6. Gjør det redelig og ikke betal på forskudd

Når du trenger en jobb utført bør du bruke skikkelige selskaper. Ikke fall for fristelsen med å spare litt på å gjøre det «svart». Da står du uten garanti eller annen beskyttelse om noe skulle gå galt, og forsikringsselskapet vil være mindre hjelpsomme om du ikke har dokumentasjon på jobben.

Så bør du passe på at jobben er ferdig før du betaler. Har du valgt et pålitelig selskap vil det ikke være et problem, men skulle det oppstå en tvist vil det gi deg en ekstra beskyttelse.

Totalleverandør eller ordne selv?

Avhengig av hvor stort prosjektet ditt er kan det være nødvendig å involvere flere håndverkere og leverandører.

Dette kan du enten ordne selv, eller velge en rørlegger som også kan være totalleverandør for prosjektet. Ønsker du en enkel prosess bør du velge en totalleverandør, men du har mer valgfrihet om du ordner det selv.

Etter at rørleggeren er ferdig

Når alt arbeidet er ferdigstilt bør du passe på å få dokumentasjon på arbeidet som er blitt gjort. Dette er spesielt viktig med tanke på en eventuell salgsprosess. Da er det viktig å kunne opplyse om hva slags arbeid som er gjort, hvem som utførte det og hva slags standard det er gjort etter.

Spør derfor om å få en DDV-instruks fra rørleggeren. DDV-instruksen sier hva slags utstyr og løsninger som er valgt og gir informasjon om vedlikehold.

Som et alternativ, eller helst et supplement, til fysiske papirer kan du lagre dokumentasjon digitalt i boligmappa. Da kan informasjonen enkelt gis videre ved eierskifte uten at du selv må holde orden på alle papirene.

Gjør det enkelt med vår anbudstjeneste

Om du tenker at det er en i overkant omfattende prosess å skulle undersøke rørleggere og finne potensielle leverandører i det hele tatt, kan du bruke vår anbudstjeneste.

Alt du da trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet vårt med informasjon om ditt prosjekt og hva du trenger hjelp til, og sende inn. Vi gjør da letejobben for deg og setter deg i kontakt med flere dyktige leverandører som vil hjelpe deg med ditt prosjekt.

Da kan du enkelt sjekke opp referanser, invitere på befaring, få sammenlignbare tilbud og velge tilbudet eller rørleggeren du liker best.

Gratis og uforpliktende

Får du ikke et tilbud du er fornøyd med står du helt fritt til å takke nei, og det koster deg ingenting å motta tilbud gjennom vår anbudstjeneste.