Finn rørlegger til

Bilde av en person som heller flytende avløpsrens i en vask

Slik fikser du tette rør

Når sluk og avløp tetter seg kan det være vanskelig å vite hvordan man bør gå fram. Du kan prøve selv, men rørleggere har ekspertisen til å ordne det trygt og enkelt.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 01.07.2020

Når vannet ikke renner bort og fyller vask, dusj og toalettet vil det ofte være enkle løsninger du kan få til helt selv. Noen ganger er det imidlertid ingen annen løsning enn å få hjelp fra en erfaren rørlegger.

Om du ikke er klar for å finne rørlegger helt ennå, går vi her gjennom noen enkle triks du kan prøve selv, for å fikse tette rør.

Husk!

Enten du vil forsøke å fikse selv eller ikke, så vil det ofte være nyttig å få hjelp fra en rørlegger uansett.

Da kan du være trygg på at du ikke gjør situasjonen verre på noen måte.

Fjern blokkeringer

Den enkleste løsningen, enten det er snakk om et tett dusjsluk, tett avløp i vasken, eller en tett do, er å fjerne fysiske hindringer.

Det betyr at du bør løfte slukristen i dusjen og rense sluket, åpne og rense vannlåsen, og ikke bruke toalettet som søppeldunk. Man bør alltid holde seg til dovettreglene.

Hjelper ikke dette kan det være verdt å bruke en avløpspumpe til å løsne hindringen. En avløpspumpe, kanskje mest kjent under sitt engelske navn «plunger», er i praksis en sugekopp i gummi.

Slik bruker du en avløpspumpe

I vasken: Før du begynner å pumpe må du dekke til overløpshullet slik at det er mulig å skape et vakuum. Fyll vasken med litt varmt vann og plasser avløpspumpen over avløpet. Press sugekoppen ned et par ganger og kryss fingrene for at det gjør susen.

Kjøp to avløpspumper

Bruker du avløpspumper bør du ha to stykker.

En stor til toalettet, og en mindre du kan bruke i vasken. Mer hygienisk og mer effektivt.

I toalettet: I motsetning til vasken krever det ingen store forberedelser, og det er enkelt å skape vakuumet. Alt du trenger å gjøre er å pumpe i vei.

Forhåpentligvis gjør dette susen. Skyll ned etterpå og du vil raskt finne ut om rørene fungerer som normalt igjen.

Stakebånd

En siste løsning om du ikke får tak i blokkeringene kan være å kjøpe et stakebånd. Da kan du nå dypere ned i rørene, slik at du kan slå i stykker blokkeringene.

Stakebånd er imidlertid noe du bør være forsiktig med, da det er lett å sette det fast og dermed skape et enda større problem i forsøket på å fikse et enkelt et. Derfor bør du tenke deg om et par ganger før du setter i gang.

Løs opp blokkeringer med avløpsrens

Har du prøvd å fjerne de fysiske blokkeringene uten at dette har hjulpet, kan neste løsning være avløpsrens. Pass på at du bruker en flytende variant. Følg bruksanvisningen nøye slik at du unngår å over- eller underdosere.

Bruk flytende avløpsrens

Flytende avløpsåpner er bedre for rørene, og anbefales av rørleggere fremfor pulverløsninger.

Pulverbaserte avløpsrenser gjør nytten om man følger bruksanvisningen nøye, men får man ikke bort alle pulverrestene vil det forkalke i rørene og skape større problemer.

Forebygging den beste kuren mot tette rør

Det enkleste grepet du kan ta for å forebygge tette rør er å forhindre oppsamling av fremmedlegemer. Det betyr jevnlig vedlikehold av sluk og avløp i tillegg til at du bør passe på hva du sender ned.

Hår fra sluket skal i søpla, og matfett skal i søpla. Du skal ikke kaste noe annet enn toalettpapir i toalettet.

Få hjelp av en dyktig rørlegger

Vil du være helt sikker på at rørene blir renset på en skikkelig måte, bør du få hjelp av en rørlegger.

For å finne flere rørleggere i ditt nærområde kan du bruker vår anbudstjeneste. Alt du da trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet vårt, og vente på gode tilbud.

Tjenesten vår er både gratis og uforpliktende. Dette betyr at det ikke koster deg noe som helst å motta tilbud fra dyktige rørleggere, og du er heller ikke bundet til å takke ja til tilbudene.

Få tilbud fra rørleggere nå