Finn rørlegger til

Person som river fliser fra vegg på baderommet.

Totalrenovere og pusse opp bad

Når du skal pusse opp badet er det svært viktig at du planlegger godt, lager et budsjett og velger de rette håndverkerne for jobben.

Bilde av Siglinde Lunde

Siglinde Lunde

Sist oppdatert: 24.02.2021 12:53

Hva er totalrenovering?

Totalrenovering av bad innebærer at hele baderommet rives og bygges nytt, fra bunnen og opp. Dette kan fort bli en kostbar affære da nye baderom må bygges i henhold til dagens krav til våtrom.

Lag en plan og hold deg til budsjett

Før du setter i gang bør du bruke litt tid på å sette opp et budsjett for hvor mye du vil og kan bruke på prosjektet, inkludert arbeidet med å utføre oppussingen. Har du et aktivt forhold til budsjettet unngår du en ubehagelig overraskelse når du får sluttregningen.

Pass derfor på at du forholder deg til budsjettet når beslutninger tas underveis, enten det gjelder materialvalg, eller hvilke deler av jobben du kan gjøre selv.

Les også: Rimelig oppussing av badet

Har du utarbeidet en god plan for oppussingen, kan det spare deg for mye tid og penger da du har et mer helhetlig bilde på prosjektet, selv når du står midt i prosessen.

Hva vil du endre på?

Det er mye som må på plass når det er snakk om en totalrenovering. Til gjengjeld har du større valgfrihet til å forme rommet akkurat slik du vil ha det.

Vurder derfor om du ønsker å ha dusjen, toalettet, vaskemaskin og vask slik det er nå, eller om du vil flytte rør og gjøre mer radikale endringer.

bilde av en plantegning over et bad
Planlegging: God planlegging er viktig når du skal totalrenovere badet.

Ikke glem at prosjektet raskt kan øke i pris om du velger å gjøre større endringer som å flytte rør. Det er nettopp derfor det er så viktig å være tidlig ute med planleggingen.

Det finnes heldigvis flere gode verktøy for å planlegge baderommet, som for eksempel Roomsketcher. Her kan du konstruere rommet og bygge inn møbler og baderomsinventar og se hvilke muligheter du faktisk har. Et annet alternativ er å få hjelp fra Ikea som også kan hjelpe deg å sette opp alt riktig.

Et tredje alternativ, som er spesielt aktuelt om du vil ha et unikt baderom, er å få hjelp fra en interiørarkitekt.

Interiørarkitekten vil, i tillegg til å tegne drømmebadet ditt og hjelpe deg med å finne alt av materialer og møbler, kunne gi deg tekniske tegninger som gjør at jobben blir enklere for dem som skal utføre jobben.

Vil du gjøre deler av jobben selv?

Når du vet hvordan du vil ha det og har laget et budsjett er det ofte fristende å gjøre deler av jobben selv. Har du litt forkunnskaper og et godt håndlag kan det ofte være mye å spare. Lovlig sett kan du dessuten gjøre ganske mye av oppussingen selv, men dette betyr ikke at det er alt du burde gjøre.

For eksempel elektrisk arbeid gjøres av sertifiserte fagfolk, og selv om det ikke er pålagt kan det være lurt å la en fagkyndig gjøre arbeidet med membranen.

Les mer: Hva bør en rørlegger gjøre, og hva kan du gjøre selv?

Før du lar deg rive med er det derfor viktig å ta en egenvurdering av ferdigheter og kunnskap. Er du usikker på hvordan noe skal gjøres er det som oftest lurt å få fagfolk til å gjøre det.

Da vet du at det blir gjort skikkelig, og du får dokumentasjon på at arbeidet er gjort av fagfolk. Dette kan ved et fremtidig salg øke verdien på boligen din.

Velg riktige folk til jobben:

Bruk god tid på å finne et anerkjent og pålitelig firma til prosjektet ditt. Dette er spesielt viktig med store prosjekter som totalrenovering av bad.

Gjør du ting selv er du nemlig dårligere stil om det skulle oppstå feil eller problemer i fremtiden. Da vil dokumentasjon på arbeidet være en stor trygghet.

Ved å benytte seriøse fagfolk vil du dessuten ha reklamasjonsrett i minimum fem år.

Les mer: Slik velger du riktig rørlegger

Slik kan du pusse opp badet billig

Oppussing av badet blir fort en dyr affære. Dette gjelder særlig når det er snakk om en totalrenovering, men er man bevisst og planlegger godt er det mulig å pusse opp badet uten å tømme kontoene helt.

Det er i hovedsak materialvalg og størrelse på badet som avgjør sluttprisen, i tillegg til selve arbeidet. Størrelsen får man ikke gjort så mye med, men hvilke løsninger, produkter og materialer man velger, kan ha stor innvirkning på prisen.

Les mer: Slik pusser du opp badet på budsjett

Det er særlig to kategorier det kan være lurt å se nærmere på om du ønsker å senke totalprisen:

  • Gulvtype: Hva slags gulv du velger er sentralt i kostnadsberegningen. For eksempel er vinylgulv og fliser gode og vanlige valg. Et tips er å se etter tilbud og vurdere hva som er viktigst, pris eller utseende.
  • Baderomsmøbler: Når det kommer til skap, speil, hyller, badekar, dusj og toalett er det store prisvariasjoner. Igjen er tipset å lete litt etter tilbud og salg. Forhør deg også om muligheten for å få utstillingsmodeller fra forhandlere til en rabattert pris.

Hvor mye koster det å pusse opp badet?

Totalrenovering av bad er naturlig nok langt dyrere enn overflateoppussing, og prisene kan være alt fra i underkant av 150.000 kroner til 500.000 eller mer.

Størrelse på badet, graden av endringer, materialvalgene og selvfølgelig hvor mye arbeid som kreves vil påvirke totalprisen. Velger du å la fagfolk gjøre det meste av arbeidet vil prisen på et totalrenovert bad fort lande et sted mellom 250.000 kroner og 300.000 kroner.

Les også: Hva koster det å pusse opp badet?

Er totalrenovering av bad søknadspliktig?

Med mindre det er snakk om nybygg, bærende konstruksjoner eller utvidelse av våtrom utenfor bruksenhet så er det søknadsplikt for baderom.

Er du usikker på om ditt oppussingsprosjekt er søknadspliktig bør du forhøre deg med en fagperson tidligst mulig i prosessen.

Innhent tilbud fra rørleggere