Finn rørlegger til

Bilde av en rørlegger som legger fliser på et baderomsgulv

Hva er våtromsnormen?

Når man skal pusse opp eller bygge nytt våtrom er det lurt å få arbeidet gjort i henhold til våtromsnormen.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 22.06.2020

Hva er våtromsnormen?

Byggebransjens våtromsnorm (BVN), gjerne bare kalt våtromsnormen, er en samling med råd og instrukser til oppussing og bygging av våtrom. BVN har som mål å heve kvaliteten på våtrom og sørge for at de blir funksjonelle og sikret mot vannskader.

Hva er et våtrom?

TEK17 definerer bad, dusjrom og vaskerom som våtrom.

Våtromsnormen er myntet på alle som arbeider med våtrom, og har en mer konkret tilnærming til å bygge våtrom enn Byggteknisk forskrift (TEK17). I praksis fungerer BVN som en veileder på hvordan bygge og pusse opp våtrom som overholder TEK17.

BVN er utarbeidet av Fagrådet for våtrom (FFV) og SINTEF Byggforsk, og den oppdateres jevnlig i takt med utviklingen på fagområdet. Derfor skal rørleggere og selskaper som arbeider med våtrom alltid forholde seg til den nyeste utgaven.

Må man følge våtromsnormen?

Nei, det er faktisk ikke lovpålagt å følge våtromsnormen når man skal bygge eller pusse opp våtrom.

TEK17 slår fast hva som er minstekrav til byggverk som skal oppføres i Norge. Dette handler både om egenskaper, utførelse og standarder. Krav til våtrom legges også fram, men beskrivelsene er på mange punkter vage og overordnede.

Det er nettopp derfor våtromsnormen er en nyttig sertifisering å forholde seg til da denne oppdateres i takt med utviklingen og er mer spesifikk på utførelse av arbeidet.

Ønsker du en garanti på at arbeidet som gjøres er i henhold til TEK17 vil derfor våtromsnormen være en god måte å sikre dette på.

Hvordan få våtrommet i henhold til våtromsnormen?

For å være sikker på at våtrommet gjøres i henhold til våtromsnormen er du nødt til å finne en bedrift eller rørlegger som er godkjent og har sertifisering. Det er fagrådet for våtrom (FFV) som sertifiserer fagfolk og bedrifter i henhold til våtromsnormen, og de setter også sammen en oversikt over godkjente våtromsbedrifter i Norge. Dette gjør det lettere for deg å finne en dyktig bedrift til jobben.

For å sikre at du får jobben gjort på en best mulig måte er det flere ting å tenke på. Følger du punktene under bør jobben bli gjort uten problemer.

  1. Finn aktuelle rørleggere og bedrifter til jobben og sjekk referansene deres.
  2. Gi en skriftlig beskrivelse av jobben du ønsker gjort og presiser at du ønsker at arbeidet skal gjøres i henhold til våtromsnormen.
  3. Få et skriftlig tilbud fra de aktuelle partene og sammenlign. Tilbudet bør i hvert fall inneholde pris, oppdragsbeskrivelse, tidsramme på arbeidet og info om kompetansen i bedriften.
  4. Skriv en avtale og ikke glem detaljene. Ønsker du at arbeidet skal gjøres i henhold til våtromsnormen bør du også fastsette dette i selve avtalen.
  5. Etter at prosjektet er ferdigstilt gjenstår det bare å få dokumentasjonen på arbeidet som har blitt gjort.

Fyll ut skjemaet vårt for å motta tilbud fra flere rørleggere til å ordne ditt våtrom, uansett hvor stort eller lite prosjektet er.

Krav til dokumentasjon i våtromsnormen

Ifølge Fagrådet for Våtrom stilles det klare krav til dokumentasjon når man bygger i henhold til BVN.

Det er forventet at man skal overlevere følgende:

  • 1:20-tegninger av faktiske løsninger i den grad det er relevant i det enkelte prosjekt
  • Beskrivelse av faktiske løsninger
  • Produktbeskrivelser (alt synlig utstyr på badet)
  • Dokumentasjon på bruk og vedlikehold
  • Komplett kontrolldokumentasjon i den grad det er relevant i det enkelte prosjekt