Finn rørlegger til

Fuktskader på baderommet? Dette er faresignalene

Fuktskader på badet kan være dyrt å fikse. Slik oppdager du skadene tidlig slik at det blir billigere og lettere å ordne opp i.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.11.21

Det første tegnet på at du har et fuktproblem på gang i boligen din er at du kjenner lukten av mugg. Et annet faresignal på fuktskader er at du ser stadig flere sølvkre i og rundt baderommet ditt. Sølvkreene elsker fuktige omgivelser, og en solid sølvkrebestand kan være en indikator på at det er fukt på gang i boligen din.

Etter hvert vil sannsynligvis fuktskadene også vise seg i form av misfarging og svarte prikker. Mange finner de første prikkene under eller bak badekar, eller under vask og lignende.

I dusjsonen kan også røde merker på fliser eller gulvbelegg være et tegn på fuktskader.

Oppsummering

Fuktskader på 1–2–3

  • Forskjellen på fukt- og vannskader er at fuktskader er mindre skader i form av sopp som har utviklet seg over tid ved hjelp av dårlig inneklima, mens vannskader er akutte skader som ofte er forårsaket av lekkasje eller flom.
  • Eldre bygårder og rom i kjeller, første- eller andreetasje er mest utsatt for fuktskader.
  • Begynnende fuktskader kan vaskes bort ved hjelp av lunkent vann med litt klorin.

Slik unngår man fukt

Spesielt i gamle bygårder og leiligheter er det nesten uunngåelig å unngå fuktproblemer på ett eller annet tidspunkt. Hvordan folk bruker boligene sine har utviklet seg ekstremt mye de siste tiårene, og nyvinninger som varmekabler, oppvaskmaskiner, tørketromler og lignende var langt på vei luksusvarer som svært få tok seg råd til å anskaffe.

I dag er det nærmest standardutstyr i enhver leilighet, men det tilfører også helt nye problemstillinger knyttet til fukt i norske boliger.

Les også: 8 steg på veien til nytt bad

Det å lufte er uansett et av de mest effektive midlene man kan sette inn i kampen mot fukt. På et baderom vil det å ha god ventilering være svært viktig for å unngå at det setter seg fukt noen steder for eksempel i forbindelse med klesvask eller bading.

Fuktskader setter seg ofte langs lister, for eksempel i taket som her.
Auda. Slik kan det se ut dersom du virkelig har blitt angrepet av muggsopp i boligen din. Det er ikke uvanlig at fuktskadene setter seg langs listene i taket, slik her. Grunnen til det er at fuktighet ofte setter seg slike steder.

I tillegg til god ventilasjon vil det å unngå å tørke klær innendørs være viktig for et godt inneklima. Ved klestørk blir fukten igjen i boligen, derfor anbefales det å bruke loft/kjeller eller klessnor ute dersom du har behov for å tørke klær.

Også isolering kan være risikosport når det kommer til fukt. God isolering er svært positivt med tanke på å spare penger i forbindelse med strømforbruk, men ulempen med isolering kan være at du rett og slett «stenger» fukten inne. Grunnen til det er at sirkuleringen av luft blir dårligere, slik at forholdene for muggsopp blir optimale.

På baderom er membran det mest effektive middelet mot fukt og mugg. I nye boliger er dette pålagt av myndighetene, men i eldre boliger mangler ofte dette. Derfor skal og bør membran være øverst på listen når man skal investere i et nytt bad.

Vinteren er høysesong

Å lufte når termometeret viser et tosifret antall minusgrader må sies å være ren galskap. Det er også en av årsakene til at vinteren er høysesong for fuktskader. Kombinasjonen med at vi oppholder oss mer innendørs, bruker mye oppvarming slik at differansen mellom inne- og utetemperatur blir høy, og som nevnt lufter lite gjør at risikoen for fukt blir større.

Derfor anbefales det at man sjekker på lune og potensielt fuktige steder som bak badekar eller dusjkabinett og eventuelt under vask og lignende når vinteren går mot slutten.

Bilde som viser hvordan fuktskader kan angripe mellom baderomsfliser.
Ikke pent. Et annet sted hvor det kan sette seg fuktskader og muggsopp er mellom flisene på badet.

Dersom du finner muggsopp, er det viktig å vaske det vekk så fort som mulig, slik at du unngår at det setter seg i konstruksjonene i boligen din. Det gjør du enklest ved å vaske det vekk ved hjelp av lunkent vann med en ørliten skvett klorin.

Involver fagfolk

Skulle uhellet være ute og du har fått alvorlige fuktskader som ikke lar seg løse med å vaske bort, er det viktig at du overlater jobben til fagfolk. Det er mye i boligen din du kan gjøre selv, men når det kommer til fuktskader er det best om du overlater jobben til folk som vet hva de driver med.