8 steg på veien til nytt bad
Å pusse opp badet kan være en lang og omfattende prosess. Følger du disse stegene vil det gå lett som en lek.
I gjennomsnitt tar oppussing av bad 20 uker fra den første planleggingen begynner til man kan ta sitt første bad i nye omgivelser. Med andre ord er det å pusse opp badet et prosjekt man ikke bør ta lett på, og som bør planlegges godt før man bruker de første kronene.
Bare nysgjerrig på ett steg? Hopp til rett sted her:
1: Kartlegg behovene dine
Badet er, sammen med kjøkkenet, blant de desidert dyreste rommene å pusse opp. Så dyre investeringer bør gjøres med en lang tidshorisont. Derfor er det viktig å gjøre seg opp en mening om hva du trenger av det nye badet i dag, om fem og kanskje til og med ti år.
Er det sjanse for at det kommer barn? Kommer du til å selge boligen om ikke så lenge, og pusser opp badet primært for å øke verdien på boligen? De fleste scenarier er relevante for hvilke behov som vil dukke opp i fremtiden. Ta høyde for så mange tenkelige scenarier som mulig – det dyreste ved å pusse opp er startkostnaden, derfor er sjelden lurt å skyve problemstillinger foran seg «til neste gang».
2: Sett opp et budsjett
For de aller fleste av oss er det økonomien som setter begrensninger når vi skal gjøre opp ønskelistene våre. Spesielt gjelder det bad, hvor vi så godt som alltid havner langt over 100 000 i totalkostnader, er det lurt å ha tidlig klart hvor mye en er villig til å bruke på det nye badet. Dette bør du gjøre før du begynner å se på materialer, slik at du ikke «presser» budsjettet ditt mer mot taket enn det økonomien din tåler. Derfor: Sett et maksbeløp for prosjektet, og la det beløpet være hellig gjennom hele prosessen.
3: Hvilket materiell trenger du?
Når du har satt budsjettet, kan du bestemme deg for hvilket materiell du ønsker deg. De fleste velger fliser, men det finnes også gulvbelegg og tapet som er en god del billigere. Siden du allerede har et budsjett å forholde deg til, vet du hvilket handlingsrom du har når du skal velge materialet.
4: Hvilke løsninger?
Det samme gjelder når du skal velge mellom ulike løsninger. Skal du ha badekar eller dusj? Vanlig vannklosett eller et high end toalett med varme i setet og spyle- og tørkefunksjon? Dusj med steamfunksjon? Glass- eller plastdører til dusjkabinettet? Her må du finne balansen mellom de foregående punktene. Hva har du behov for? Hva har du råd til? Om det de neste ti årene skal løpe barn på badet er det kanskje ikke lurt med dyre italienske fliser og dusjdører som lett kan knuse.
5: Hva gjør du mens oppussingen pågår?
En annen ting som kan være grei å avklare på et tidlig tidspunkt er hva du skal gjøre når badet pusses opp. Et bad er vanskelig å leve uten, og i perioder vil sannsynligvis badet være helt umulig å bruke. Kan familien overnatte hos familie? Har dere et reservebad i boligen som kan benyttes underveis? Spørsmål som dette kan legge føringer for når dere kan la oppussingen foregå, derfor bør dette avklares i hvert fall delvis før håndverkerne kommer inn i bildet.
6: Finn en håndverker
Selv om de fleste av oss klarer å male noen vegger og kanskje snekre sammen noen hyller, er det å pusse opp badet lovpålagt å overlates til profesjonelle. Sjekk Hus.no sin katalog for rørleggere og baderomsleverandører, og få inn anbud og prisforslag fra så mange aktører som mulig. Pris er naturligvis viktig å velge håndverker etter, men det er viktig at du finner en håndverker som har erfaring med å gjøre omtrent de tingene du skal gjøre i ditt prosjekt, og som dessuten har fått gode referanser på den typen arbeid.
7: Følg opp håndverkerne underveis
Det er kanskje fristende å reise langt vekk i noen uker og komme tilbake til et helt nytt bad. Det er imidlertid ikke å anbefale. Gir du håndverkerne god oppfølging underveis, minsker sjansene for at noe går galt og prosjektet forsinkes. Uansett vil det i de aller fleste tilfeller bli en del ringing og spørsmål mens prosjektet pågår, og det er ikke akkurat tidspunktet for å reise bort på en avslappende ferie.
8: Få sluttdokumentasjon
Når det nye badet står fiks ferdig er det fristende å bare nyte det nye badet og ikke tenke mer på oppussingsprosjektet som kanskje har tatt nærmere et halvt år å fullføre. Før du innvier ditt nye hjemmespa må du imidlertid få sluttdokumentasjon fra håndverkerne på alt arbeidet som kan knyttes til elektrisitet, rør og membran. Disse dokumentene kan vise seg gull verdt i en situasjon hvor forsikring eller garanti kommer inn i bildet. Mange håndverkere leverer fra seg dette uoppfordret, men ikke glem det dersom håndverkeren ikke selv tar det opp.