Pusse opp badet? Slik lykkes du på egen hånd!
Se hvilke oppgaver du kan utføre selv – men vær lur og ta en realitysjekk før du bokstavelig talt tar deg vann over hodet!
Planlagt nøye og rustet godt?
Nordmenn ligger blant toppen av oppussingslista ifølge Prognosesenteret, men vi er ikke alltid like gode til å innrømme at vi ikke egner oss til alle oppgavene et slikt prosjekt krever. Årlig registreres det cirka 80 000 vannskader ifølge Fagrommet for våtrom fordi oppussingsjobben ikke er utført godt nok.
På baderommet er det størst fare for at noe kan gå galt på oppussingsveien. Derfor er badet regulert av kvalitetskrav, og bør være fagmessig utført. Ulykker som lekkasje, fukt, sopp og råte kan oppstå, dersom du ikke har nok kunnskap og skikkelighet.
Du bør sette deg inn i de regler som gjelder for baderommet, planlegge oppussingen i riktig rekkefølge og erkjenne hva du er egnet til av oppussingsoppgaver – for å unngå mangelfullt arbeid som plutselig kan koste deg mye.
Dette kan du gjøre selv
De fleste forandringer på badet er omfattende arbeid, og bør utføres av fagmenn fra godkjente våtromsbedrifter. Å spare inn ved å velge en billigere løsning eller prøve å gjøre jobben på egen hånd, kan fort ende opp med å bli mye dyrere enn håndverkerens pris.
Det finnes derimot oppgaver man selv kan utføre for å gi badet en nyere, mer delikat og moderne stil, uten å risikere kostbare feil.
Bore på badet?
- Vurder først om det er mulig å lime i stedet for å bore.
- Bruk maskeringstape for å markere hvor du skal bore.
- Fyll hullet med silikon før du setter inn pluggen, og i pluggen før du skrur i skruen, for å holde hullet vanntett.
- Bruk vanntette plastplugger for å minimere risikoen for vannskader.
- Var realistisk og kjenn dine begrensninger. La heller de proffe ta seg av jobben, hvis du ikke har erfaringen.
Bytte toalettstol:
Et nytt toalett kan utgjøre en stor forskjell på badet. Oftest blir den slitt først, og en nyere modell gir med en gang et mer moderne og delikat uttrykk. Det er relativt lett å bytte toalett, hvis du bytter det ut med en modell som kobler til vann og avløp på samme måte som den gamle.
I dag har de vegghengte toalettstolene blitt svært populære. Med vanntanken integrert i veggen gir det et mer stilrent uttrykk. Siden de ikke heller står på gulvet blir det mye lettere å holde badet rent. Har du et gulvtoalett i dag er det vanskelig å bytte til en vegghengt modell på egen hånd. Få derfor en fagkyndig til å gjøre denne oppgaven. Hvis det blir et altfor stort prosjekt å bytte hele stolen kan du alltid bytte selve setet. Bare det blir en fin oppgradering i seg selv.
Bytte dusjvegg:
Har du en gammel dusjvegg eller et dusjforheng, kan du for eksempel gi badet et ansiktsløft med en ny elegant glassvegg. På små bad kan en dusjvegg effektivt avskjerme dusjområdet. Skyvedører bruker ingen ekstra plass for å åpnes og lukkes og er derfor et smart valg. Skal du bore i flisene må du være veldig nøye på at du ikke borer i rør eller elkabler, og at du ikke skader membranen som beskytter mot fukt. Det kan gi problemer med forsikringsselskapet hvis du på et senere tidspunkt får en fuktskade.
Maling av tak og detaljer:
Gulv og vegger på badet er ofte dekket av fliser, men taket er ofte malt. Grunnet fukt kan taket misfarges og dermed kan et nytt strøk med maling gjøre mye for rommet. Gå for en annen farge enn kakkelen, dekorer veggene med sjablonger eller ta andre kreative grep som fremmer en energisk, frisk og ny stil. Husk også å sjekke med fargehandelen at du bruker en farge som egner seg for våtrom. Har du synlige rør og lignende kan du male dem enten i samme farge som veggen eller gulvet for å få et mer helhetlig inntrykk.
Koble inn vaskemaskin:
Så lenge du har et eksisterende opplegg til vaskemaskinen som du ikke er nødt å endre på, kan du ifølge forsikringsselskapene selv koble inn de to slangene og strømtilførselen til en ny vaskemaskin. Alle andre endringer og tilpasninger bør derimot utføres av en fagkyndig.
Rive badet:
Skal du pusse opp badet kan du spare en del på å selv stå for rivingsarbeidet. Sjekk først med fagmannen sånn at du ikke river eller skader noe som bør være intakt. Husk at riving av blant annet fliser er et hardt fysisk arbeid som også støver veldig. Fagpersonell sperrer av badet fra alle hjemmets øvrige deler, for å unngå støv liggende overalt. Støvet er helsefarlig, så du må beskytte luftveier med en ansiktsmaske og passe på å kun jobbe blant støvet i kortere perioder. Husk også at du må bestille en container for å håndtere all avfall etter rivingen.