Finn rørlegger til

Bilde av et moderne vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel

Dette er de beste løsningene for vaskerommet

Med gode løsninger på vaskerommet kan du gjøre en ellers ganske kjedelig aktivitet både morsommere og mer effektiv.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 30. juni 2020

Å vaske klær er sjelden det gøyeste vi foretar oss i løpet av dagen. Derfor vil det å lage et vaskerom som bidrar til at klesvasken går lettere være et glimrende tilskudd i hverdagen. Sannheten er at mange underprioriterer vaskerommet når man pusser opp, noe som gjør dette til et rom som sjelden utnytter potensialet sitt.

Godt forarbeid er nøkkelen til suksess

Før du går i gang med oppussingen av vaskerommet, er det viktig å gå gjennom hvilke funksjoner du vil at rommet skal fylle. Skal det kun brukes til klesvask? Vil du at det skal være et enkelt gjestebad i tillegg? Vil du ha oppbevaring der også? Og kanskje at vaskerommet skal fungere som et teknisk rom?

Les også: Hva er våtromsnormen?

Dersom du bygger et vaskerom «fra bunnen av», det vil si at du gjør et vanlig rom om til vaskerom, er det viktig å finne ut hvor rørene fra kjøkken og/eller bad går for å finne ut hvor omfattende det er å få vann og avløp til det nye rommet. Det beste er naturligvis at rørene passerer i en av veggene, slik at det er enkelt for en rørlegger å koble seg på. Om det må trekkes rør et langt stykke, må du belage deg på at prislappen blir betydelig høyere.

Gå for de smarte løsningene

Det er lett å se på vaskerommet som et litt enkelt baderom, men hvis man tenker slik er faren stor for at man går for upraktiske løsninger som vil irritere deg i lang tid fremover. I stedet for en tradisjonell håndvask, bør du for eksempel gå for en utslagsvask som gjør det enkelt å fylle en stor bøtte med vann og gjøre manuell vask for plagg du ikke tør kjøre i vaskemaskinen.

Gulvet bør være laget av et materiale som gjør det mulig å vaske det på en enkel og grei måte – du vil merke fort at vaskerommet lett blir støvete, og da må det være lett å rengjøre overflatene. Det er ikke uvanlig å gå for et enkelt betonggulv på vaskerommet, men da er det viktig å huske på at du må behandle det for eksempel med maling først, slik at det blir lett å rengjøre.

Av samme grunn bør du løfte vaskemaskin og tørketrommel opp fra gulvet, eksempelvis plassert oppå en oppbevaringsløsning som er plasseffektiv. Da er det lett å rengjøre under vaskemaskinen, i tillegg til at du sparer ryggen din ved å slippe å bøye deg ned når du skal ta inn og ut av vaskemaskinen og tørketrommelen.

Les også: Slik velger du riktig rørlegger

Kombinere vaskerommet med andre ting?

Om du bor i en stor bolig og dessuten har et ganske romslig vaskerom, kan det å kombinere rommet med et såkalt teknisk rom være lurt. Det vil si at du lar varmtvannsbereder og eventuell sentralstøvsuger stå på vaskerommet. Vaskerommet er ikke ment for å være en estetisk nytelse av et rom, og det å samle ting som tar mye plass på dette rommet kan være en fin måte å «gjemme det vekk».

Les også: Oppussing av bad på budsjett

Mange ønsker også å utnytte vaskerommet til å få inn et lite gjestebad med en ekstra dusj og/eller klosett. Det er ikke dumt, og kan bidra til å øke verdien på boligen totalt sett. For å spare mest mulig plass til det som tross alt er hovedformålet med vaskerommet, bør du velge en løsning med dusjhjørne fremfor andre løsninger som tar langt mer plass.

Uansett om vaskerommet skal kombineres sammen med andre formål eller ikke er det viktig å huske på at først og fremst er det snakk om et arbeidsrom. Da er god belysning viktig. På markedet finnes det egne løsninger for både bade- og vaskerom som sikrer godt lys som er spesiallaget for våtrom.

Bruk fagfolk og følg våtromsnormen

Det kan ikke gjentas nok ganger at våtrom er utrolig sårbare rom, hvor konsekvensene kan bli veldig alvorlige om noe går feil. Den beste sikkerheten mot unødvendige feil er å sette fagfolk på jobben. Alle kan gjøre feil, men overfor forsikringsselskapet har du langt bedre kort for hånden dersom du får en lekkasje på et arbeid utført av en profesjonell håndverker, sammenlignet med noe du har gjort selv.

Les også: Så mye koster det å pusse opp badet